Nowe forum... a to nie koniec w tym roku!


#103

Cieszę się, że działa. A różnicy w prędkości być nie powinno żadnej - to tylko adresacja IP stack, czy jest to IPv6 czy IPv4 to już bez znaczenia. DNS rozpoznaje zapytania o obydwa typy i daje prawidłowe rekordy w tym samym czasie, serwer odpowiada na zapytania także w tym samym czasie niezależnie od tego, jaka adresacja została użyta.

Różnica prędkości, jeśli jest jakaś, to już wynik działania sieci po stronie ISP. Ja nie mam na to wpływu obawiam się…


#104

Pojawiają się problemy z korzystaniem z forum w krytycznych momentach (po etapach, w kluczowych chwilach etapów). “Too many requests” itp.


#105

To samo zauważyłem, na poprzednim silniku to się nie zdarzało .


#106

Niech ktoś zrobi skina bo nie wiem z której strony aplikacji występuje ograniczenie.


#107

To fakt ciągle wyskakuje spróbuj ponownie


#108

Jestem na forum dość często i nigdy nie widziałem.

Potrzebuję screena, sygnaturę czasu aby skorelować logi to sprawdzę co jest problemem. Możliwe, że odświeżacie ciągle stronę (czego to forum nie wymaga - zmiany ładują się asynchronicznie) i serwer was blokuje za zbyt dużą liczbę zapytań…


#109

Ja w ogóle nie odświeżam a mi to wyskakuje, w momentach gdy dużo się dzieje i wiele osób jednocześnie pisze coś na forum. Zapewne jutro jak będzie się coś działo na etapie to znowu to wyskoczy.
Sprawdziłem na innym sprzęcie gdy to się pojawiło i było to samo.


#110

To jest możliwe, bo ka często odświeżam forum. Spróbuje jak radzisz. Zobaczymy


#111

Widzisz, ale to co mówisz nie ma sensu. Ponieważ pobieranie danych nie odświeża strony to najwyżej w logach JS możesz mieć 429 Too many connections. A nie posądzam Cię o sprawdzenie. Ergo musiałeś przeładować stronę (przez odśwież) aby dostać taki błąd. Bo przechodzenie pomiędzy “stronami” w tej aplikacji nie będzie powodować faktycznie przeładowania…


#112

Po dodaniu nowych postów, one się nie pokazują automatycznie. A kiedy próbuję wejść ponownie w dany temat, pokazuje się ten błąd. Dzieje się to kiedy jest duży ruch na forum, więc prawdopodobnie jutro ok. 17:30 będę mógł wysłać screena.


#113

To się pojawia gdy ze strony głównej staram się przejść na któryś temat po pojawieniu się informacji o nowych postach.


#114

Wczoraj (17 lipca) serwer zarejestrował 4 (słownie - cztery) odpowiedzi 429. Dziś jeszcze żadnej. Mówię o oprogramowaniu forum.

Serwer Web blokuje klientów, którzy wysyłają więcej niż 10 pełnych zapytań w ciągu minuty. Dodałem logi, popatrzę co się dzieje.


#115

Ja też miałem ten problem kilka razy. Wyglądało to jak jakieś przeciążenie: za dużo ludzi pisze i czyta. Wyskakiwała informacja w stylu : zerwane połączenie czy coś takiego. Na drugi raz zrobię screena.


#116

Mnie dzisiaj się to wyświetliło. Nie sprawdzałem żadnych logów, wyświetliło się bodajże na białym tle po kliknięciu w jakiś temat albo w stronę główną forum (wychodząc z tematu). Liczbę 429 kojarzę dobrze. Być może dlatego “dziś” żadnej nie zarejestrował, bo właśnie dzisiaj jest 17 lipca :slight_smile:

Problem pojawia się też przy wysyłaniu posta. Coś się blokuje, wiadomość robi się półprzezroczysta (nie wiem jak to inaczej ująć) i nie dodaje się. Wtedy próbuję odświeżać itp. i czasem otrzymuję właśnie to 429.

EDIT: właśnie takie jak Dobry wrzucił niżej.


#117


To z godziny około 18.30 ;), nie z teraz :wink:


#118

Ja z kolei od kilku dni mam problemy z obsługą dużej ilości nieprzeczytanych postów w wątkach, ale tylko na Androidzie. Objawia się to tak, że wątek ładuje się normalnie, posty czytam i przewijam, ale po kilkudziesięciu wszystko się zatrzymuje. Muszę wrócić i załadować wątek raz jeszcze - to trochę tak, jakby istniały niewidzialne strony. W trakcie tego biegania w tę i z powrotem często pojawiają się komunikaty o błędach (“Coś poszło nie tak…”). Wspomniany problemy na Windowsie nie występuje - i tu i tu używam Firefoxa.


#119

Sprawdzę po Twoim IP


#120

To jest problem z wydajnością samego urządzenia. Mam kilka na Androidzie i te starsze nie wyrabiają z obsługą dużych wątków, szczególnie przy dłuższych postach. Nowe dają radę. Zależy od pamięci i procesora chyba, ale nie zagłębiałem się… Niby się odświeżają, czasem nie, zacinają się. Podobny problem mam na starych iPhone’ach. Tego się nie da chyba rozwiązać…


#121

Może. Rzeczone urządzenie to Galaxy Tab A, więc nie takie cienki. Problem w dodatku pojawił się jakiś tydzień-dwa temu. Może to faktycznie kwestia tylu nieprzeczytanych, bo poza wątkiem TdF rzadko który generuje 50+ nieprzeczytanych przez krótki okres czasu. Czy GdI już jechało na nowym silniku?


#122

Oprócz tego, co wrzucił Dobry, najczęściej wyskakuje mi jeszcze taki komunikat.