Problemy z licznikiem Sigma


#1

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
Najprostsza sigma BC 401 wymienione w zeszłym roku baterie, zero problemów kiedykolwiek. Po skończonym sezonie 2007 rower z tąże sigmą wstawiony został do piwnicy na zimowy sen i ni z tego ni z owego tej wiosny nie działa :frowning: Kabelki są na pewno dobre, licznik jesienią liczył, nawet ostatni trip skasowałem przed pierwszym tegorocznym wyjazdem. Kalkulator też wydaje się w jak najlepszym porządku. Ducha w piwnicy nie mam:)
Czy to może być wina zaśniedziałego czujnika - właściwie jego metalowej części? (nie chodzi oczywiście o obrączkę przytrzymującą na szprysze!) Oczywiście odstępy między szprychą i widelcem też już były kombinowane.
Nadmieniam, że poprzedni tani model sigmy (bc 300? nie pamiętam) został zastąpiony obecnym z tego samego powodu. Tym razem chciałbym poznać przynajmniej przyczynę, poza tą, że to tani model i trzeba się z tym liczyć. Każdą hipotezę zweryfikuję!


#2

Ja bym najpierw sprawdził baterię. Jezeli stała cała zimę w piwnicy (z rowerem), to może tu należy zacząć…


#3

Moim zdaniem zaśniedziało coś w czujniku (tym mocowanym do goleni widelca).


#4

Ale czy da się coś z tym zrobić? O ile można drapnąć metalową “kreseczkę” w tym montowanym do szprychy (po niedzieli wykonam jeszcze ten manewr), to z tym ani rusz…


#5

Przełóż licznik do roweru kolegi z taką samą podstawką. Jak zadziała, to coś jest nie tak z twoim czujnikiem/kablem/podstawką. Nie wiem, jak w nowych modelach Sigmy - w moim czujniku sprzed ok. 10 lat jest z boku taka mała dziurka. Naleciało mi przez nią trochę błota i przestało działać. Solidnie przedmuchałem przez ten otwór i zadziałało.
Aha, inny sposób na sprawdzenie samego licznika - w przerywany sposób połącz drutem styki na spodzie licznika.
Jeśli czujnik jest “padnięty” i przedmuch nie pomoże, to trzeba kupić nową podstawkę z kablem i czujnikiem.
Pozdro - SkeeBall
PS. Inne możliwości - może psiknąć przez tę dziurkę trochę WD40, a jeśli kupisz nową podstawkę, to możesz tak zrobić zapobiegawczo.


#6

Czujnikiem pomachać przy nadajniku w cichym miejscu i nasłuchiwać, czy łapie sygnał. Baterie wymieniłbym też właśnie w nadajniku (jeśli są), a czujnik na szprysze (nie wiem jaki masz) dokręcił (docisnął).


#7

Witam, mam problem z licznikiem Sigma 1606 L. Od października zeszłego roku poszedłem na studia więc roweru, a zatem i licznika nie używałem. Wyjąłem więc z licznika baterię, aby się nie marnowała. W drugim tygodniu lipca wróciłem na wakację do domu. Dwa dni temu wyszedłem na rower. Włożyłem baterię do licznika i pojechałem sobie w trasę. Licznik działał cały czas bardzo dobrze. Wróciłem do domu i wyjąłem baterię z licznika. Dzisiaj chce znowu jechać, wkladam baterię do licznika, a tu nic, licznik się nie uruchomił… Próbowałem kilka razy wyjąć i włożyć baterie jeszcze raz, również inne baterie, które kupiłem w zeszłym roku, ale nic :/ Nie chce działać. Może mi ktoś coś doradzić?


#8

kosz i sigma na allegro :frowning: